OYUN TERAPİSİ ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ İFADE ETMESİNE VE OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRMESİNE YARDIMCI OLUYOR

Özel Atakent Hastanesi Psikoloğu Dilara DENİZ, oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunlarını çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olan ve Yalova’da Özel Atakent Hastanesi’nde uygulanmaya başlayan “Oyun Terapisi” hakkında bilgi verdi.

Oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade edip sosyal kurallar ve sınırları öğrenebilecekleri, yaşadıkları sorunlar ile başaçıkabilme yollarını keşfedebilecekleri bir terapi sürecidir. Bu süreçte çocuklar kendi içlerinde mücadele ettikleri duygusal deneyimlerini yansıtan oyunlar yaratır. Bu oyunlar esnasında, genellikle sözel olarak ifade etmedikleri duygusal çatışmalarını yansıtan önemli konuları özel oyuncaklar seçerek tekrar canlandırırlar. Bu duyguları ifade etme süreciyle başlayan terapi, çocuğun bu durum üzerinde kendini iyi hissetmesine dek sürer.”

Oyun Terapisi Hangi Konularda Fayda Sağlar?

3 -11 yaş arası çocukları daha iyi anlamamiza yardimci olur.
Yeme bozukluklarının iyileştirmeye destek sağlar.
Çocuğun zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirir .
Ego desteğini artırır .
Kardeş kıskançlığını ortadan kaldırmaya yardım eder.
Kendilik farkındalığı sağlar.
Çocuğun arkadaş edimine destek olur.

Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluklarının gözlemler .
Okulda yabancılaşma ve sosyal alan kisitlamalarinin çözümüne yardımcıdır.
Çocuğu düşünsel olarak esnetir.
Anne baba ayrılıklarında ve kayıplarında destek sağlar.

Oyun Terapisine Hangi Durumlarda Başvurulur?

Dikkat eksikliği, hiperaktivite, korku ve kaygılar, öfke kontrolü problemleri, takıntılar, kardeş kıskançlığı, cinsel fiziksel duygusal istismar tavmaları ve yemek yeme problemleri yaşayan çocuklar için oyun terapisi uygulanabilir.