MİDE BOTOKSU NEDİR?

Mide Botoksu Nedir?

Mideye Botilinum toksin (botoks) uygulanması endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine Botilinum toksin enjekte edilmesi esasına dayanan, nispeten yeni bir kilo verdirme yöntemi. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı elde ediliyor.

Mide Botoksu Kimler İçin Uygun?

Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabiliyor. Bu işlem bir ameliyat değil. Ancak hasta seçimi önemli. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ve ameliyat ile başarı elde edilebilecek hastalarda mide botoksunun çok faydalı olmayacağını söylemek gerekir. Bu noktada fazla kiloları olan ama ameliyat edilecek kadar da obez olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturuyor. Midesinde ülser veya gasrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabiliyor.

Mide Botoksunun Yan Etkileri Var Mı?

Botoks esas olarak ciltte kırışık azaltmak amacıyla çok yaygın kullanılıyor ve tehlikeli bir yan etkisi bilinmiyor. Mide botoks uygulaması ise standart bir endoskopik işlem olduğundan literatürde bildirilmiş önemli bir yan etkisi bulunmuyor. Kas hastalığı olanlar ve botoksa karşı alerjisi olan kişilerde ise işlemin uygulanması uygun değil.

Mide Botoksunun Kilo Verdirme Garantisi Var Mı?

Mide botoksu da dahil olmak üzere hiç bir yöntemin kilo verdirme garantisi yok ve mide botoksuna mucizevi tedavi gibi davranmak doğru değil. Mide botoksunun iştahı azaltıcı etkisi olduğu ve diyete yardımcı olduğu bilinmekle beraber, botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda başarısız olma ihtimali de mevcut.

Mide Botoksu İşlemi Ne Kadar Sürer, Hastanede Yatmak Gerekli Mi?

Mide botoksu bir ameliyat değil. Tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlem. Kesi yok. İşlem ortalama 20 dakika sürüyor. Hastalar, işlem esnasında anestezi hekimi eşliğinde uyutuluyor. Hastanede yatmak gerekli değil. İşlem sonrası genellikle 1-2 saatlik müşahede yeterli.

Mide Botoksu Midede Kalıcı Hasar Oluşturur mu?

Mide botoksunda kullanılan ilacın tüm etkisinin 4-6 ay içinde vücuttan tamamen silindiği biliniyor. Bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yok.

Benim Bağırsaklarım Zaten Tembel, Botoks İle Daha Fazla Şişkinlik Yaşar Mıyım?

Mide botoks işlemi sadece midenin düz kaslarına yönelik uygulanır, sinir hücrelerine ve bağırsakların hareketine bir etkisi yoktur. Dolayısıyla bağırsak tembelliğini arttırıcı bir etki yapmaz. Mide botoksu sonrası size özel hazırlanacak diyette, (bu durumu diyetisyeninize belirtiniz),bağırsakların çalışmasına yönelik gıdaların diyete eklenmesiyle bağırsak tembelliğinde düzelme de görülebilir.

Botoks Vücuduma Dağılır Mı?

Yapılan çalışmalarda mide botoks işleminden sonra sistemik yayılım gösterilmemiş olup tamamen lokal olarak sinir iletimini bloke ettiği ve dolayısıyla acıkmayı geciktirdiği gözlenmiştir.

Gebelerde ve Emzirenlerde Uygulanabilir Mi?

Gebelerde ve emzirenlerde kullanımı ile ilgili yeterli çalışma bulunmuyor.

Mide Botoksu Uygulamasından Beklenti Nedir?

Hastaların toplam ağırlığının %10-15 kadarını 3-6 aylık süre içinde kaybetmesi bekleniyor. Verilen kilo miktarı; yaş, metabolizma hızı ve yapılan egzersiz sıklığına göre kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.

Mide Botoksu Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Fastfood gibi hızlı tüketilen gıdalar, asitli içecekler tüketilmesi zararlı. Botoks uygulanan hastalar daha geç acıkmakta, daha az porsiyonlarla doymakta, daha erken tokluk hissediyor.

Mide Balonundan Ne Farkı Var?

Mide balonu da kilo vermek için yapılan endoskopik müdahalelerden biri. Ancak mide balonunun hacminin hastaya göre ara sıra ayarlanması gerekiyor ki bu da her seferinde endoskopi yapmayı gerektiriyor. Mide botoksu tek uygulama ile 3-6 ay etkili bir iştah kaybı sağlanıyor. Mide balonunda mide içinde bir yabancı cisim olması nadiren de olsa bulantılara neden oluyor. Ayrıca mide balonu çekildikten sonra bir çok hasta iştahının aniden tekrar açıldığından şikayet ediyor. Mide botoksunun etkisi yavaş yavaş geçtiğinden bu şekilde ani iştah artışı yaşanmıyor, iştah yavaş yavaş normale dönüyor.